Greenpeace a lansat studiul [R]evolutia Energetica, care prezinta beneficiile pe care Romania le-ar avea adoptand o strategie energetica axata pe energie din surse regenerabile si eficienta energetica.
Studiul face o paralela intre doua scenarii energetice: unul de referinta, in care sectorul energetic evolueaza in ritmul actual si un scenariu orientat spre energie din surse regenerabile si eficienta energetica, denumit [R]evolutia Energetica. Din comparatia celor doua scenarii rezulta o serie de avantaje in favoarea [R]evolutia Energetica, precum un plus de 6.000 de locuri de munca intre 2010-2030, reducerea costurilor de combustibil, prin eliminarea treptata a folosirii combustibililor fosili si a celui nuclear, o mai buna securitate energetica, prin reducerea dependentei de importuri si, bineinteles, un mediu mai curat – pana in 2050, Romania ar putea emite CO2 la un nivel de doar 7% fata de emisiile din 1990.
Potrivit scenariului Greenpeace, pana in 2050, Romania ar putea reduce cererea finala de energie cu 40% si ar putea fi alimentata cu energie regenerabila in proportie de 84%, folosind tehnologia disponibila în prezent.
”Expertii Ernst&Young considera ca indicele de atractivitate pentru energie regenerabila situeaza Romania pe locul 13 la nivel global. Este inacceptabil sa nu valorificam acest avantaj si sa continuam sa investim in nuclear si carbuni!” (Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania).
Studiul [R]evolutia Energetica este disponibil aici.